NEWSLETTER: Budite obavešteni o popustima i akcijama
Prijavi se
Prijava za registrovane korisnike
Korpa
Prijava za registrovane korisnike
Fotografije mogu biti ilustrativnog karaktera.
Fermentisani beeli luk doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema, pomaže u održavanju zdravlja srca i krvnih sudova tako što održava normalan nivo holesterola i homocisteina u krvi. Cimet pomaže u održavanju normalnog nivoa glukoze i masti u krvi, zdravlja srca i krvnih sudova, stimuliše apetit, poboljšava probavu i neutrališe gasove. Vitamin B6 doprinosi normalnom metabolizmu proteina i glikogena. Takođe, vitamin B6 zajedno sa vitaminima B1 i B12 doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije. Folna kiselina i vitamin B12 imaju ulogu u deobi ćelije, doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti, a vitamin B12 zajedno sa vitaminima B6 i B1 doprinosi normalnom funkcionisanju nervnog sistema. Cink doprinosi normalnom metabolizmu ugljenih hidrata i masnih kiselina, normalnoj sintezi proteina i zaštiti ćelije od oksidativnog stresa. Hrom doprinosi održavanju normalnog nivoa glukoze u krvi. Alfa-lipoinska kiselina prevenira i smanjuje komplikacije šećerne bolesti, kao što je oštećenje perifernih nerava koje se manifestuje kao peckanje, žarenje, svrab, utrnulost i bol šaka i stopala. Dakle, svi sastojci u proizvodu djeluju sinergistički i doprinose snižavanju nivoa glukoze u krvi, učestvuju u zaštiti nerava od oksidativnog stresa (preveniraju nastanak polineuropatije) i samim tim odlažu i sprečavaju komplikacije dijabetesa.
Izjava o odricanju odgovornosti: Napominjemo da su fotografije proizvoda date informativno i da ne možemo da garantujemo da bezuslovno verno prikazuje izgled proizvoda. Sadržaj na ovom mestu je za referentne svrhe i nije namenjen zameni saveta lekara, farmaceuta ili drugog licenciranog zdravstvenog radnika. Ne bi trebalo da koristite ove informacije kao samo-dijagnozu ili za lečenje zdravstvenog problema ili bolesti. Odmah se obratite svom lekaru ako sumnjate da imate medicinski problem. Informacije i izjave u vezi sa dijetetskim suplementima nisu procenjene od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva i nisu namenjene dijagnozi, lečenju ili sprečavanju bilo koje bolesti ili zdravstvenog stanja. eapoteka.rs ne preuzima odgovornost za netačnosti ili pogrešne navode o proizvodima.
Starijima od 14 godina se preporučuje upotreba 3 puta na dan po 1 kapsula, tokom ili nakon obroka.
Celu kapsulu progutati sa dosta tečnosti.
Preporučuje se kontinuirana primena za najbolje rezultate.
Upozorenja! Dodaci ishrani se ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Proizvod ne smeju da korist osobe preosetljive na bilo koji sastojak koji se nalazi u formulaciji.
Ako ste trudni, dojite, uzimate bilo kakve lekove ili imate zdravstveni problem, potražite mišljenje svog izabranog lekara ili farmaceuta pre nego što uzmete bilo koji dodatak ishrani. Prekinite upotrebu i obratite se svom lekaru ili farmaceutu ako se pojave neželjene reakcije. Držati van domašaja dece. Čuvati na sobnoj temperaturi. Ne koristite ako je spoljašnja ambalaža proizvoda oštećena.
Prah lukovice fermentisanog bijelog luka, prah kore cejlonskog cimeta, alfa-lipoinska kiselina, cink-citrat-trihidrat, hrom(III)-hlorid-heksahidrat, piridoksin-hidrohlorid, tiamin-mononitrat, folna kiselina, cijanokobalamin, kapsula (želatin, prečišćena voda, boja: kalcijum-karbonat), supstance protiv zgrudnjavanja: silicijum-dioksid, magnezijum-stearat.
Navedeni sastojci se nalaze u poslednjim formulacijama proizvoda. S obzirom da može doći do raskoraka između proizvodnje i distribucije na određenom tržištu, uvek pročitajte listu sastojaka na samom pakovanju.
Kako fermentisani beli luk deluje kod osoba obolelih od šećerne bolesti?
Diabetes mellitus je globalni zdravstveni problem koga karakteriše hiperglikemija, insulinska rezistencija, apsolutno ili relativno oštećenje lučenja insulina, a može biti i udruženo. Diabetes mellitus i insulinska rezistencija su veoma povezani sa telesnom masom, sve više osoba ima problem sa povećanjem telesne težine, što je faktor rizika za razvoj ove bolesti.
Povišen šećer u krvi (hiperglikemija) može uzrokovati ozbiljne komplikacije kao što su bolesti srca, zatajenje bubrega i oštećenje nerava, dok nizak šećer u krvi (hipoglikemija) može uzrokovati napade, nesvesticu i smrt. Nepravilan nivo šećera u krvi može uzrokovati dalje komplikacije dijabetesa, ali studije pokazuju da fermentisani beli luk (black garlic) pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi.
Aminokiselina S-alil-L-cistein je organsko jedinjenje čija je koncentracija mnogostruko veća u fermentisanom belom luku u odnosu na sveži beli luk. Prema zaključku velikog broja studija, S-alil-L-cistein, kao glavno bioaktivno jedinjenje black garlic-a, ima potencijal da djeluje hipoglikemijski (smanjuje nivo šećera u krvi) i hipolipidemijski (smanjuje nivo masti u krvi) sa minimalnim neželjenim efektima, što nije slučaj sa konvencionalnom terapijom u lečenju ovih stanja. Primjenom S-alil-L-cisteina se poboljšavaju i metaboličke i vaskularne promjene, što smanjuje mogućnost različitih komplikacija. Dokazano je da smanjuje koncentraciju glukoze, glikoziliranog hemoglobina (HbA1c), uree, kreatinina i mokraćne kiseline. S-alil-L-cistein pozitivno utiče i na nivo jetrenih enzima, pa je dokazano da smanjuje nivo aspartat-transaminaze (AST), alanin-transaminaze (ALT) i alkalne-fosfataze (ALP). Što je posebno zanimljivo, studija koja se bavila ovim ispitivanjem upoređivala je laboratorijske rezultate nakon tretmana sa fermentisanim bijelim lukom i sa lekom, oralnim antidijabetikom, gliklazidom, i rezultati su bili gotovo identični, a sa upotrebom fermentisanog belog luka smanjen je nivo neželjenih efekata u odnosnu na farmakoterapiju. To znači da bi se S-alil-L-cistein mogao smatrati pouzdanim agensom u terapiji diabetes mellitus-a, ali još uvijek nije tačno definisan, niti istražen mehanizam delovanja S-alil-L-cisteina kod ovakvih stanja.
Vrlo često je povećan nivo šećera u krvi praćen i povećanim nivom holesterola i triglicerida u krvi. Prema tome, kontrola hiperglikemije (povišen nivo šećera u krvi) i hiperlipidemije (povišen nivo masti u krvi) je u snažnoj korelaciji sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih komplikacija. Mnogim studijama je dokazano da fermentisani beli luk ima mogućnost da smanji nivo glukoze u krvi, poveća nivo insulina, te povoljno utiče na lipidni status jednog organizma (smanjuje vrijednost ukupnog holesterola i triglicerida, te povećava vrednost HDL (dobrog) holesterola, a reguliše i apetit. Smatra se da antioksidativni potencijal fermentisanog belog luka može pomoći u zaštiti jednog organizma od komplikacija koje su najčešće posledica neregulisanog nivoa glukoze u krvi. Lactobacillus bulgaricus, probiotski soj, može poboljšati antioksidativni kapacitet fermentisanog belog luka u prevenciji gestacijskog dijabetes melitusa, to je dokazano jednom studijom u kojoj je učestvovalo 226 žena sa povećanim rizikom za nastanak ovoga oboljenja. Dakle, studije su pokazale da crni beli luk (black garlic) može pomoći u regulaciji šećera u krvi, smanjiti rizik od nastanka gestacijskog dijabetesa, pa čak i sprečiti komplikacije od nekontrolisanog dijabetesa.