NEWSLETTER: Budite obavešteni o popustima i akcijama
Prijavi se
Prijava za registrovane korisnike
Korpa
Prijava za registrovane korisnike
Fotografije mogu biti ilustrativnog karaktera.
Danas više od 80% odraslih osoba ima problema sa zglobovima i mišićima u vidu bolova, upalnih procesa kao i otoka. Uzrok tih problema su pre svega reumatske bolesti: osteoartritis (upalni proces zglobova), osteoartroza (degenerativno oboljenje zglobova i kostiju), giht (metabolicko oboljenje zglobova), povrede mekih tkiva ( tetiva, ligamenata i mišića), kao i sportske povrede (istegnuća, iščašenja zglobova, uganuća). Kao posledica ovih bolesti i povreda javljaju se bol, otežana pokretljivost, smanjena funkcija zglobova i mišića. Najvažnija stvar jeste primena terapije koja će smanjiti bol, upalu kao i otok (ukoliko postoji) i poboljšati pokretljivost zgobova. Zbog toga se pacijenti odlucuju za upotrebu lekova , analgetika i antireumatika, ali one nose i neke posledice ako se koriste na duže staze, tačnije oni izazivaju ostećenja sluznice želuca.
Kolagen
Kolagen je protein koji čini 25% svih proteina organizma i predstavlja najvažniji sastojak unutrašnjeg potpornog sistema. Kolagen čini osnovna vlakna vezivnog tkiva zglobova, hrskavice, kostiju, zuba, tetiva, kože, vena. Jako je bitan u njihovom formiranju i omogućava elastičnost kože i krvnih sudova. Kolageni peptidi utiču na ćelije hrskavice i kostiju tako što stimulišu povećanje proizvodnje novog zglobnog kolagena i sprečavaju razgradnju već postojeće strukture hrskavice. Time se poboljšava pokretljivost zglobova . Kolagen s vremenom gubi svoj kvalitet, isto kao i organizam, a ukoliko njegova regeneracija nije podržana delovanjem kolagenih peptida, kolagen počinje da gubi svoje fiziološke osobine, što prouzrokuje nastanak raznih bolesti lokomotornog sistema. Najčesća bolest jeste osteoartritis( oštećenja hrskavice) i osteoporoza (krtost i lomljivost kostiju zbog smanjene gustine koštane mase).Uzimanje kolagena kod bolova zglobova, tj. kod osteoartritisa je jako važno, jer ubrzava oporavak zglobnog tkiva. Kod osoba sa osteoporozom unošenjem kolagena poboljšava se arhitektura kostiju što dovodi do povećanja elastičnosti i čvrstine kostiju.
Boswellia Serrata
Boswellia Serrata (tamjanovo drvo)- biljka koja raste u Indiji , a čiji se ekstrakt koristi za uklanjanje bolova kod osteoartritisa. Sadrži visoku količinu kiselina Boswellia, koje ublažavaju proces upala, pozitivno deluju kod ublažavanja simptoma osteoartritisa, pomaže kod bolova u zgobovima, jutarnje ukočenosti i poboljšava pokretljivost zglobova. Boswellia osim toga što ima jak protivupalni učinak i brzo otklanja bol, ona ujedno otvara i krvne sudove za snadbevanje tkiva (kolateralne krvne sudove), što ima kao rezultat u tkivu više kolagena u kraćem vremenu. Zajedno sa kolagenom utiče na bolju pokretljivost a time i ishranu hrskavice.
Hondroitin sulfat
Hondroitin sulfat , predstavlja sulfat glukozaminoglikana sačinjenog od naizmeničnih šećera.Obično se nalazi u okviru proteina kao sastavni deo proteoglikana. Hondroitin sulfat je važna strukturna komponeneta hrskavice i mnogo pomaže kod otpornosti na pritisak.
Hijaluronska kiselina
Značaj hijaluronske kiseline je u tome što sa drugim komponentama učestvuje u izgradnji hrskavice. Kod hroničnih, upalnih procesa (osteoartritisa), dolazi do razgradnje hijaluronske kiseline i oštećenja hrskavice, a time se smanjuje elastičnost i pokretljivost zglobova. Hijaluronska kiselina se nalazi u vezivnim tkivima,u međućelijskom matriksu, u sinovijalnoj tečnosti (tečnost oko zglobova koja ih obavija i podmazuje). Hijaluronska kiselina ima esencijalnu ulogu u održavanju normalne funkcije zglobova. Kao što smo već rekli nalazi se u hrskavici i sinovijalnoj tečnosti. U sinoviji održava viskoznoelastična svojstva. Za vreme upalnih procesa, događa se povećana razgradnja hijaluronske kiseline usled stvaranja razgradnih enzima ili reaktivnih oksidanata.
Izjava o odricanju odgovornosti: Napominjemo da su fotografije proizvoda date informativno i da ne možemo da garantujemo da bezuslovno verno prikazuje izgled proizvoda. Sadržaj na ovom mestu je za referentne svrhe i nije namenjen zameni saveta lekara, farmaceuta ili drugog licenciranog zdravstvenog radnika. Ne bi trebalo da koristite ove informacije kao samo-dijagnozu ili za lečenje zdravstvenog problema ili bolesti. Odmah se obratite svom lekaru ako sumnjate da imate medicinski problem. Informacije i izjave u vezi sa dijetetskim suplementima nisu procenjene od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva i nisu namenjene dijagnozi, lečenju ili sprečavanju bilo koje bolesti ili zdravstvenog stanja. eapoteka.rs ne preuzima odgovornost za netačnosti ili pogrešne navode o proizvodima.
1 kapsula na dan najmanje 10 minuta pre obroka , koristiti u kontinuitetu 2-3 meseca u toku godine. Prvi terapijski efekat se postiže nakon samo 7 dana upotrebe. Pakovanje od 30 kapsula, za mesec dana.
Ograničenja:
Proizvod nije namenjen mlađima od 18 godina , kao ni trudnicama i dojiljama. Nemojte prekoračivati preporučeno dnevno doziranje. Ne postoje sporedni efekti ili interakcije sa poznatim lekovima ili drugim supstancama. Može se kombinovati sa drugim vitaminskim preparatima.
Upozorenja! Proizvod ne smeju da korist osobe preosetljive na bilo koji sastojak koji se nalazi u formulaciji. Ako ste trudni, dojite, uzimate bilo kakve lekove ili imate zdravstveni problem, potražite mišljenje svog izabranog lekara ili farmaceuta pre nego što uzmete bilo koji dodatak ishrani. Prekinite upotrebu i obratite se svom lekaru ili farmaceutu ako se pojave neželjene reakcije. Držati van domašaja dece. Čuvati na sobnoj temperaturi. Ne koristite ako je spoljašnja ambalaža proizvoda oštećena.
Bosvelinska kiselina - Boswellia serrata extract (65% boswellic acid) 130 mg
Hondroitin sulfat 100 mg
Vitamin C (L-Ascorbic acid) 40 mg (50% RDI)
Hijaluronska kiselina 40 mg
Kolagen tipa I 8 mg
Navedeni sastojci se nalaze u poslednjim formulacijama proizvoda. S obzirom da može doći do raskoraka između proizvodnje i distribucije na određenom tržištu, uvek pročitajte listu sastojaka na samom pakovanju.
Zašto je važna hijaluronska kiselina?
Važnost hijaluronske kiseline u hrskavici sastoji se u njenoj ulozi da održava strukturu čineći agregate s proteoglikanima koji su neophodni za funkciju zglobova. Do 10% hrskavičnih glikozaminoglikana čini hijaluronska kiselina. Značajan podatak je da hijaluronska kiselina može vezati velike količine vode (1000x veću od svoje težine).
Kod osteoartritisa smanjuje se molekularna masa i koncentracija hijaluronske kiseline, što smanjuje viskozno-elastična svojstva zglobne tečnosti. U svakom sinovijalnom zglobu sinovijalne membrane njegove čaure izlučije sinovijalnu tečnost i kontinuirano proizvodi hijaluronsku kiselinu koja je po hemijskom polisaharid velike molekularne težine i sastavni deo sinovijalne tečnosti, zglobne hrskavice i vezivnog tkiva ljudskog organizma.
Hijaluronska kiselina u sinovijalnoj tečnosti gradi kontinuiranu mrežu i daje joj viskozna svojstva i visoki kapacitet vezivanja vode na molekulu, što joj omogućava da podmazuje zglobnu površinu pri pokretu i amortizuje ga. Oblažući receptore za bol u sinovijalnoj membrani, smanjuje bolnu reakciju zgloba. Sinovijalna tečnost omogućava ishranu zglobne hrskavice i ublažava sile pritiska u hrskavici nastale opterećenjem telesnom težinom i pokretom zgoba. Proizvodnja hijaluronske kiseline u sinovijalnoj tečnosti smanjuje se tokom života, tako da većina ljudi sa prosekom 50 godina ima manje hijaluronske kiseline u zglobovima za 50%.
Uz to starenjem se menjaju i svojstva hijaluronske kiseline u smislu smanjenja veličine molekula i njenih viskoelastičnih svojstava, zbog čega i sinovijalna tečnost kod artritičnih zglobova gubi elastičnost i viskoznost. Kako je osteoartritis u svim fazama karakterisan progresivnim smanjenjem koncentracije hijaluronske kiseline u sinoviji koja oblaže zglob jasno je zbog čega se javljaju prateći simptomi bolesti.