NEWSLETTER: Budite obavešteni o popustima i akcijama
Prijavi se
Prijava za registrovane korisnike
Korpa
Prijava za registrovane korisnike
Fotografije mogu biti ilustrativnog karaktera.
Laktoza je glavni šećer u svakom mleku i sastavljena je od dva molekula (disaharid): glukoze i galaktoze. Da bi se ovi molekuli mogli apsorbovati u tankom crevu moraju da budu prethodno razdvojeni (hidrolizovani) enzimom poznatim kao laktaza, koji se stvara u crevnim resicama.
Kada ovaj enzim nedostaje ili je njegova proizvodnja nedovoljna, nema hidroloze laktoze što rezultira intolerancijom laktoze.
Intolerancija na laktozu je čest problem, a da ljudi nisu ni svesni. Jednostavno izbacuju mleko i mlečne poizvode iz ishrane, što svakako nije preporuka.
Pod dejstvom postojećih bakterija u crevima nesvarena laktoza počinje da se fermentiše rezultujući stvaranjem gasova. Ovo dalje dovodi do povećanja nadutosti trbuha i gasova.
Ova pojačana fermentativna aktivnost može da izazove poremećaje peristaltičkih pokreta u crevima, uzrokujući i grčeve. Često je moguće čuti zvuke proizvedene u trbuhu nakon konzumiranja mleka ili mlečnih proizvoda.
Konačno, pritisak generisan od laktoze i mlečne kiseline dovodi do refluksa vode, rezultira nadutošću u trbuhu i kiselom dijarejom. U crevima, promene u osmotskom pritisku dovode do gubitka tečnosti. Ukoliko se tečnost ne nadoknađuje može doći do dehidracije organizma.
Izjava o odricanju odgovornosti: Napominjemo da su fotografije proizvoda date informativno i da ne možemo da garantujemo da bezuslovno verno prikazuje izgled proizvoda. Sadržaj na ovom mestu je za referentne svrhe i nije namenjen zameni saveta lekara, farmaceuta ili drugog licenciranog zdravstvenog radnika. Ne bi trebalo da koristite ove informacije kao samo-dijagnozu ili za lečenje zdravstvenog problema ili bolesti. Odmah se obratite svom lekaru ako sumnjate da imate medicinski problem. Informacije i izjave u vezi sa dijetetskim suplementima nisu procenjene od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva i nisu namenjene dijagnozi, lečenju ili sprečavanju bilo koje bolesti ili zdravstvenog stanja. eapoteka.rs ne preuzima odgovornost za netačnosti ili pogrešne navode o proizvodima.
Uzmite 2 tablete sa vodom pre svakog obroka. U zavisnosti od težine intolerancije na laktozu i sadržaja laktoze u obroku, dozu je potrebno individualno testirati i prilagoditi.
Upozorenja! Dodaci ishrani se ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Proizvod ne smeju da korist osobe preosetljive na bilo koji sastojak koji se nalazi u formulaciji.
Ako ste trudni, dojite, uzimate bilo kakve lekove ili imate zdravstveni problem, potražite mišljenje svog izabranog lekara ili farmaceuta pre nego što uzmete bilo koji dodatak ishrani. Prekinite upotrebu i obratite se svom lekaru ili farmaceutu ako se pojave neželjene reakcije. Držati van domašaja dece. Čuvati na sobnoj temperaturi. Ne koristite ako je spoljašnja ambalaža proizvoda oštećena.
Laktaza 3500 FCC jedinica.
Navedeni sastojci se nalaze u poslednjim formulacijama proizvoda. S obzirom da može doći do raskoraka između proizvodnje i distribucije na određenom tržištu, uvek pročitajte listu sastojaka na samom pakovanju.
Laktozna intolerancija, poznata i kao nedostatak laktaze, intolerancija na mleko ili intolerancija na laktozu, nastaje kada se u tankom crevu ne proizvodi dovoljno enzima za varenje laktoze, šećera koji se nalazi u mlečnim proizvodima.
Eenzim LAKTAZA pretvara laktozu u par prostih šećera; glukozu i galaktozu, koju se vrlo brzo absorbuju kroz tanko crevo i odlaze u krvotok.
Ukoliko organizam ne proizvodi dovoljno laktaze, biće svaren samo deo laktoze. Nesvarena laktoza odlazi dalje u debelo crevo gde se pomoću bakterija vrši proces zvan fermentacija. Većina ljudi sa deficitom laktaze može da svari makar jedan deo laktoze, ali se količina svarene laktoze razlikuje zavisno od količine laktaze u organizmu.
Nasuprot nekim verovanjima, laktozna intolerancija nije alergija.
Nesvarena laktoza putuje kroz tanko crevo i upija vodu pomoću osmoze. Prekomerna voda dovodi do grčeva i dijareje koji se ponekad povezuju sa ovim stanjem. Ostali simptomi netolerancije na laktozu uključuju:
Ovi simptomi se javljaju tokom procesa fermentacije koji se odvija u debelom crevu. Kako bakterije obrađuju laktozu, ona se pretvara u kiselina, koja zatim proizvodi gasove i nadutost stomaka.
Kao i laktozna intolerancija i Kronova bolest je obično praćena grčevima i upornom dijarejom. Ipak, osoba koja boluje od Kronove bolesti može takođe pronaći krv ili sluz u stolici. Drugi simptomi koji prate Kronovu bolest, a netipični su za laktoznu intoleranciju su gubitak apetita, nenamerno gubljenje na težini, groznica, umor i anemija.
Kronova bolest može biti u remisiji nedeljama ili mesecima sa malo ili nimalo simptoma. Osoba koja boluje od deficita laktaze će imati simptome svaki put kada konzumira mlečne proizvode.