Intolerancija na laktozu, poznata i kao nedostatak laktaze, intolerancija na mleko ili laktozna intolerancija, nastaje kada se u tankom crevu ne proizvodi dovoljno enzima za varenje laktoze, šećera koji se nalazi u mlečnim proizvodima.
Eenzim LAKTAZA pretvara laktozu u par prostih šećera; glukozu i galaktozu, koju se vrlo brzo absorbuju kroz tanko crevo i odlaze u krvotok.
Ukoliko organizam ne proizvodi dovoljno laktaze, biće svaren samo deo laktoze. Nesvarena laktoza tj mlečni šećer odlazi dalje u debelo crevo gde se pomoću bakterija vrši proces fermentacije. Većina ljudi sa deficitom laktaze može da svari makar jedan deo laktoze, ali se količina svarene laktoze razlikuje zavisno od količine laktaze u organizmu.
Nasuprot nekim verovanjima, laktozna intolerancija nije alergija.
SIMPTOMI INTOLERANCIJE NA LAKTOZU
Nesvarena laktoza putuje kroz tanko crevo i upija vodu pomoću osmoze. Prekomerna voda dovodi do grčeva i dijareje koji se ponekad povezuju sa ovim stanjem. Ostali simptomi netolerancije na laktozu uključuju:
-
Nadimanje
-
Mučninu
-
Bol u abdomenu
-
Prekomernu naduvenost
Ovi simptomi se javljaju tokom procesa fermentacije koji se odvija u debelom crevu. Kako bakterije obrađuju laktozu, ona se pretvara u kiselinu, koja zatim proizvodi gasove i nadutost stomaka.
Ključne razlike u simptomima laktozne intolerancije i Kronove bolesti
Kao i laktozna intolerancija i Kronova bolest je obično praćena grčevima i upornom dijarejom. Ipak, osoba koja boluje od Kronove bolesti može takođe pronaći krv ili sluz u stolici. Drugi simptomi koji prate Kronovu bolest, a netipični su za laktoznu intoleranciju su gubitak apetita, nenamerno gubljenje na težini, groznica, umor i anemija.
Kronova bolest može biti u remisiji nedeljama ili mesecima sa malo ili nimalo simptoma. Osoba koja boluje od deficita laktaze će imati simptome svaki put kada konzumira mlečne proizvode.